skip to Main Content

Anders

Een kind met een (gecombineerde) lipspleet ziet er anders uit. Ook als de lip gesloten is, blijft er een litteken zichtbaar.

Bij een kind met een volledige schisis is de vorm van zijn neus ook vaak anders. Dat kan nog meer opvallen dan het litteken boven zijn lip.

Als het kind een kaakspleet heeft, kan zijn gebit anders zijn. Tanden kunnen scheef staan, anders van vorm, of te groot, of te klein zijn. Wanneer hij gaat wisselen, kunnen de afwijkingen nog meer opvallen.

Wanneer een kind een gehemeltespleet heeft, kan hij moeite hebben met bepaalde klanken, waardoor hij anders praat dan andere kinderen.

Bij gehoorproblemen hoort het kind niet alles, of heeft gehoorapparatuur nodig.

Leeftijd

Vanaf het zesde jaar wordt het voor een kind steeds belangrijker hoe hij er uit ziet. Wanneer hij onvoldoende zelfvertrouwen heeft, kan hij moeite hebben met opmerkingen van anderen over zijn schisis. Hij kan zich soms minder goed weren tegen pesten.

Tijdens de pubertijd kan het uiterlijk een grotere rol gaan spelen. Er verandert dan veel in en om het lichaam, waardoor een puber zich onzeker kan voelen. Hij kan dan meer moeite dan voorheen hebben met zijn schisis.

Back To Top