skip to Main Content

Oogafwijkingen

In geval van bijziendheid is een bril en regelmatige controle door een oogarts noodzakelijk. Scheurtjes in het netvlies kunnen niet voorkomen worden, maar worden soms wel behandeld met laserbehandeling en/of cryotherapie (plaatselijke korte bevriezing). Dit wordt met terughoudendheid toegepast, omdat mogelijk nieuwe scheurtjes of netvliesloslating kunnen ontstaan. Als netvliesloslatingen op tijd ontdekt worden, kunnen ze, alhoewel moeizaam, operatief hersteld worden.

Regelmatige controle is belangrijk om de eerste signalen van loslating te kunnen constateren en te behandelen. Iemand met het Stickler syndroom moet zich goed bewust zijn van eventuele veranderingen in zijn oog, c.q. gezichtsvermogen, zodat vroegtijdig ingegrepen kan worden. Zo kan blindheid voorkomen worden. Staar hoeft niet in alle gevallen behandeld te worden. Als de vertroebeling eenmaal verwijderd is, keert die niet meer terug. Glaucoom moet bijtijds worden behandeld, zodat blindheid voorkomen kan worden.

Gewrichtsafwijkingen

Om de pijn te bestrijden kunnen fysiotherapie en medicijnen zinvol zijn. Om gewrichten te ontlasten kunnen spierversterkende oefeningen effectief zijn. Hiervoor is het ook belangrijk dat overgewicht wordt tegengegaan. Verder zijn diverse operaties mogelijk om pijn te bestrijden en bepaalde afwijkingen te corrigeren.

Gezichtsafwijkingen

Als de gezichtsafwijkingen ernstig zijn en na verloop van tijd niet minder opvallend worden, kan uiteindelijk plastische chirurgie een oplossing bieden.

Gehoor

Lijmoren kunnen verminderd worden met buisjes in de trommelvliezen. Door middel van onderzoek kunnen eventuele afwijkingen als gevolg van aantasting van de gehoorzenuw worden geconstateerd. Een gehoorapparaat kan deze gehoorproblemen compenseren.

Deze tekst kwam tot stand mede dankzij VSOP, prof. F.A. Beemer en de Stickler syndroom contactgroep

Back To Top