skip to Main Content

Praktische zaken

Bij het onder narcose brengen mag één van de ouders aanwezig zijn. Tijdens de periode dat je kind in het ziekenhuis ligt, mag je steeds bij hem blijven. Bij de meeste ziekenhuizen mag ook één van de ouders blijven slapen.

Afhankelijk van de vorm van schisis van je kind, zal hij tijdens zijn eerste levensjaar één of twee keer worden geopereerd.

Niet ieder kind krijgt dezelfde behandeling. Dat is afhankelijk van zijn schisis en zijn ontwikkeling.

Boeken

Als je kind een pharynxplastiek krijgt, is hij tussen de drie en vijf jaar. Je kunt hem dan al uitleggen dat hij naar het ziekenhuis moet. Er zijn verschillende boekjes om je kind op een speelse manier voor te bereiden op de operatie:

Nijntje in het ziekenhuis van Dick Bruna

De grote operatie van Teun van Corrie Schijf

Karel in het ziekenhuis van Liesbet Slegers

Naar het ziekenhuis van Imme Dros

Een boek voor kinderen vanaf 8 jaar is:
Operatie Flapoor van Leny van Grootel

Vragen

Heeft je kind een kaakspleet, dan zal zijn kaak tussen zijn achtste en elfde jaar gesloten worden. De artsen van het schisisteam zullen de ingreep met je kind en jou bespreken. Het is goed om voorafgaand aan dit gesprek samen met je kind een vragenlijst voor de artsen te maken. Laat je kind alles vragen wat hij wil weten, ook als je het zelf kunt uitleggen. Als je kind het moeilijk vindt om zelf vragen te stellen, kun je de vragenlijst aan de artsen geven, met het verzoek de vragen te beantwoorden.

Schisis Nederland heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen (NVSCA) lijsten met aandachtspunten gemaakt. Deze zijn bedoeld om de gesprekken met de verschillende artsen van het schisisteam voor te bereiden. Je kunt deze hier downloaden.

Back To Top